top of page

Meer over voetreflextherapie

De voet

De voet weerspiegelt ons hele lichaam, in de verhouding 1:7. Zo heeft iemand met lange armen ook een lange armzône op de voet.

Mensen met platvoeten hebben vaak een rechte wervelkolom.

De linkervoet weerspiegelt de linkerzijde van ons lichaam en de rechtervoet de rechter zijde.

Het hoofd wordt weerspiegeld in de tenen en het bekkengebied rond de enkels .

De inwendige organen vinden we terug op de voetzool. De huid, spieren en gewrichten op de voetrug.

 

Energiebanen

Een lichaam in gezonde staat heeft prima functionerende organen, klieren en lichaamssystemen. Daarnaast bezit het voldoende weerstand om problemen aan te kunnen. Bij onze geboorte krijgen wij een beperkte hoeveelheid erfelijke energie mee. Deze energie vullen wij aan door ademhaling en voeding, maar ook door emoties, gedachten en gevoelens. Levensenergie circuleert door het lichaam in bepaalde banen, de meridianen genoemd.

Door allerlei oorzaken kan de gezonde staat aangetast worden, hierdoor kunnen afgeleide (pijn)klachten ontstaan. Deze klachten ontstaan doordat de energiestroom in het lichaam uit balans is.

Voetreflexologie stimuleert de energiebanen (meridianen), waarop het lichaam reageert met een betere energietoevoer naar de diverse lichaamsonderdelen. Blokkades in de energiestroom worden opgeheven, de afvoer van afvalstoffen wordt (extra) gestimuleerd en het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt aangezet. Zo kunnen klachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

 

Voetreflextherapie

Voetreflextherapie komt uit de oosterse geneeskunde en valt in Nederland onder de complementaire (alternatieve) geneeswijzen. Deze reflexzônetherapie is afgeleid van een oude massage, die gebaseerd is op de energiedoorstroming van het lichaam. In de tijd van de oude Egyptenaren en de Noord-Amerikaanse indianenstammen was een soort reflexzônemassage al bekend. Zij wisten al dat ziektes disharmonie veroorzaken en de vrije stroom van energie belemmeren. Ze gebruikten een soort drukpuntmassage op handen en voeten om de doorstroom van energie te herstellen. Ook in China en India is men bekend met de energiestromingen van het lichaam en wordt reflexzônemassage al meer dan 5000 jaar in het dagelijks leven toegepast.

Begin 1900 werd reflexzônemassage in het westen herontdekt. In 1917 publiceerde de Amerikaanse KNO-arts Fitzgerald na jarenlange studie een boek over zônetherapie. Het was echter Eunice Ingham door wie reflexzônemassage bekend is geworden. Zij was fysiotherapeute en raakte geboeid door de zônetherapie van Fitzgerald, maar zij was vooral geïnteresseerd in de voeten. Door jarenlange ervaringen en onderzoek heeft zij het gehele lichaam gereflecteerd op de voeten, in kaart gebracht en schreef zij in 1938 het boek “ Stories the feet can tell”. In 1958 introduceerde de Duitse fysiotherapeute Hanne Marquardt reflexzônemassage in Europa. Vanuit deze kennis heeft Manda Bergsma haar eigen methode ontwikkeld. Dit draagt zij -inmiddels samen met haar dochter Sandra- uit aan haar studenten op haar School voor Voetreflexologie. Tegenwoordig speelt reflexzônemassage een belangrijke rol in het leven van veel mensen en wordt het gebruikt bij de behandeling van tal van aandoeningen.

 

Metamorfose massage

Metamorfose-massage is een zachte behandeling die bestaat uit een lichte aanraking van de reflexzône van de wervelkolom op de voeten, de handen en het hoofd.

In ons lichaam is de herinnering aanwezig aan alles wat we in ons leven – ook voor onze geboorte (in de baarmoeder) hebben meegemaakt. Als iets ons raakt, kunnen de gedachten, emoties en opvattingen die bij een herinnering uit het verleden horen, opspelen en ons als het ware vastzetten in de tijd.  Deze blokkades kunnen de oorzaak zijn van klachten.

Door het reflexgebied van de wervelkolom te behandelen, kunnen blokkades herkend en losgelaten worden.

Een metamorfose-massage heeft een diepgaand ontspannend effect. De energie gaat beter stromen en (nog niet verwerkte) emoties kunnen worden losgelaten. Het leidt tot bewustwording en zorgt voor evenwicht in lichaam en geest.

De massage kan goed toegepast worden bij bijvoorbeeld spanningen, ADHD, concentratieproblemen, slaapproblemen, autisme, hormonale klachten, het verwerken van trauma's en rouwverwerking en in het eindstadium van ziektes. Ook als iemand geen klachten heeft, biedt de metamorfosemassage een heerlijke ontspanning. Metamorfosemassage is geschikt voor iedereen, baby’s, kinderen en volwassenen.

 

Fysioreflextherapie

De School voor Voetreflexologie hanteert de voetreflexmethode Fysioreflextherapie, ontwikkeld door Manda Bergsma. In de Fysioreflextherapie worden klachten holistisch benaderd, lichaam en geest worden als één geheel gezien. Effectieve elementen vanuit de fysiotherapie, meridiaantherapie, 5-elementenleer en westerse kennis van het lichaam worden geïntegreerd en toegepast in de voetreflexologie. Ook wordt de mogelijke emotionele oorzaak van de klacht aangepakt. Als emoties er niet mogen zijn, kunnen zij vast gaan zitten in de energiebanen die het lichaam laat functioneren. Hierdoor kunnen uiteindelijk lichamelijke klachten ontstaan.

Ik werk ook volgens deze methode "Manda Bergsma".

 


 

Logo_Wilma_natuurlijk_fc.png
bottom of page